Reisverslag Bosnië, Orasje, april 2015, door Suze

Verslag94_002

Het verven van hokken is zinloos en onnodig.Verslag94_003

Daar zaten we dan, met een paar potjes verf en spuitbussen in vrolijke kleuren, op de kiezeltjes, tussen de honden. Het was toch niet helemaal wat je je voorstelt van een groepsreis waarin je als vrijwilliger meegaat om de honden in het asiel te helpen.

Dan wil je wat nuttigs doen, zoals hokken schoonmaken, de honden verzorgen en voeren, kennels repareren, of gewonde honden van straat rapen en oplappen om er vervolgens een geweldig gevoel aan over te houden. Zoiets.

Maar hokken voorzien van een vrolijk kleurtje… mwoah. Het is geen kleuterklas, dat gefrutsel heb ik nou wel achter mij gelaten, toen ik ongeveer 10 werd ofzo.

Goed, terug naar de hokken. We kwasten de verf er op, geven een creatieve twist aan het geheel en leggen één van de reizigers uit dat het niet functioneel is, maar een puur esthetisch doel heeft. We fronsen samen.

Niet zo zuur.

Verslag94_004

Svjetlana ziet de hokken, en in plaats van mee te gaan in onze sceptische blik op deze tijdverspilling, breekt de zon door in haar gezicht. Vrolijke kleuren geven een vrolijke impuls aan de dagelijkse beslommeringen. Svjetlana is dolblij als ze de variëteit ziet, de gezellige bloemen, stippeltjes en zelfs het SDB logo.

Enthousiast worden hokken verwisseld als ze droog zijn en is ze ontzettend blij en dankbaar dat haar honden er gezellig bij zitten. Ze hebben dan misschien geen eigen huis, maar wel een eigen huis!

Als je dag in dag uit buffelt, bikkelt en beunt, dan zijn deze kleine gebaren juist dat wat het maakt dat je het vol kunt houden als medewerker in het asiel. Dat je ziet dat jouw honden er prettig bij zitten maakt het allemaal wat lichter, niet makkelijk, niet minder zwaar, maar het vrolijkt de boel een beetje op. Die kleine dingen zijn nodig, hoe onnodig ze ook lijken.

Verslag94_005

 

 

 

En de honden? De honden zijn blij als de mensen blij zijn, dus een dikke win-win.Verslag94_001

Suze

 

Ps. Een hok sponsoren kan altijd. Met een kleine donatie is het asiel al geholpen. Er zijn altijd kennels die gerepareerd moeten worden, hokken die uit elkaar vallen of dekzeilen die stuk gaan. Mocht u willen steunen, dan kan dat onder vermelding van Orasje.