Reisverslag Bosnië April 2013 door Hanna(IFAW)

In 6 dagen een beter leven voor honden in Bosnie

Door: Hanna Lentz

nieuws2013 021Een moeder en haar puppy’s wachten om gesteriliseerd te worden. Ze zijn allemaal binnen gebracht door hun eigenaar. (c) IFAW/H. Lentz

In veel gemeenschappen in Bosnie vormen zwerfhonden een groot probleem, zowel voor de veiligheid van de mensen als voor het welzijn van de dieren. Het IFAW bekeek hoe we kunnen helpen. We bieden hulp aan gemeenschappen die op een humane wijze om willen gaan met hun hondenpopulaties, en we helpen ze bij de uitvoering van hun plannen.

Pas geleden was ik zes dagen in het Bosnische Sanski Most in een sterilisatiekliniek samen met Stichting Dierenopvang Bosnie (SDB), een Nederlandse organisatie die het welzijn wil verbeteren van honden in Bosnie en Herzegovina.

Ik had een druk programma in Bosnie. Ik ben langs gegaan bij een paar gemeenschappen om te kijken hoe hun projecten gingen, en ik heb geassisteerd bij de campagne van SDB. Zij castreerden en steriliseerden een week lang dieren.

Hoewel ik goede gesprekken heb gevoerd over onze projecten op huisdierengebied met een aantal bestuurders in Sanski Most en andere gemeenschappen, ging een groot deel van mijn tijd op aan alle aspecten die bij een zesdaagse sterilisatie-campagne komen kijken.

Dierenartsen zijn vele uren bezig geweest met de dieren; ze werden klaar gemaakt voor de operatie, ze werden gesteriliseerd of gecastreerd en ze werden naderhand verzorgd. Ik heb geholpen bij de intake en het herstel, bij het schoonmaken van de hokken, bij het vangen en vrijlaten van de honden, bij het schoonmaken van de operatiebenodigdheden, het voeren, het uitlaten, het wassen, de lijst is eindeloos.

Dorpsbewoners kwamen de kliniek bekijken en hun honden brengen, terwijl vertegenwoordigers van andere gemeenschappen de campagne kwamen bekijken. De dagen waren gevuld met het verzorgen van de honden, het schoonmaken van de hokken en het delen van informatie.

Als mijn dagen al druk waren, dan waren de dagen van de vrijwilligers die vanuit Nederland naar Bosnie waren gereisd om te helpen dat helemaal.

Deze enthousiastelingen werkten zes dagen op een rij ontzettend hard en lang. Dankzij hen was de campagne een succes. De sterilisatieklinieken van SDB worden gerund door vrijwilligers die er al hun tijd en energie instoppen. Het gezamenlijke doel is om zoveel mogelijk dieren te bereiken in een week.

Het IFAW droeg zijn steentje bij door de gemeenschap en SDB te voorzien van medicijnen die hard nodig waren voor deze campagne. Dit is slechts een klein stukje van de puzzel, we proberen de Bosnische gemeenschappen zo goed mogelijk te helpen bij het managen van hun hondenpopulaties.

Drie weken eerder was ons Hoofd Huisdierenprogramma Kate Atema ook in Bosnie. Zij sprak met leden van het United Nations Development Program (UNDP) en vertegenwoordigers van drie Bosnische gemeenschappen. Het doel van Kate’s bezoek was het voortzetten van de samenwerking met het IFAW die de laatste maanden al intensiveerde.

De inspanningen van SDB leiden tot educatie voor kinderen, maar ook tot het steriliseren, vaccineren en het chippen van rondzwervende (huis)dieren. Deze maatregelen zijn erg belangrijk voor de regionale gemeenschappen.

SDB heeft in Sanski Most 229 honden en 2 katten gesteriliseerd en gecastreerd. Ook hebben ze een aantal scholen bezocht en hebben ze omliggende gemeenschappen aangezet tot het nadenken over hun hondenpopulaties en hun problemen met rondzwervende dieren.

In de weken en maanden die volgen, zal het IFAW contact houden met Sanski Most en een aantal andere gemeenschappen. We kijken er naar uit om inwoners bij elkaar te brengen, met elkaar over het huisdierenprobleem te praten en samen de levens van mensen en dieren in Bosnie te verbeteren.

Kijk op onze campagnepagina voor meer informatie over ons werk met gemeenschappen en hun huisdieren.

Hanna Lentz