Nieuwsbrief Juni 2015

Beste lezer,

Eind mei zijn de sterilisatieweekenden weer van start gegaan in Zenica. Een kleine uitleg van de werkwijze leek ons wel handig!nieuws_20150602

Sinds 2009 zijn wij een samenwerking aangegaan met het vrijwilligersteam in Zenica onder de naam Sapa. Een gedreven groep dierenliefhebbers die dag en nacht klaar staan voor de honden en katten op straat. We hebben meerdere keren een sterilisatieproject gehouden, waarbij een Nederlands team zoveel mogelijk sterilisaties uitvoert in een week tijd. Inmiddels zijn er al ruim 1.500 van de geschatte 2.500 honden geholpen gedurende de afgelopen jaren. Omdat er grote aantallen zijn gehaald, is het nu vooral een kwestie van bijhouden. En dat is nu precies wat er gebeurt.

Eens per maand sturen wij de vaste artsen Aida en Mirza naar Zenica, zij steriliseren daar in twee dagen ongeveer 50 dieren. Daarnaast zijn er altijd spoedoperaties en complicaties bij zieke dieren. Het materiaal, de artsen en de faciliteiten worden door ons gesponsord met uw donaties! Vooral de donaties vanuit de druppelcampagne, maar ook de statiegeldzuilen, zorgen er voor dat we in ieder geval een paar weekenden kunnen sponsoren. Zenica heeft gevraagd om steun voor 300-400 honden, dat aantal lijkt waarschijnlijk niet haalbaar voor ons. Maar we doen onze uiterste best.

Het eerste weekend is goed verlopen! Er zijn maar liefst 45 honden geholpen, waarvan 34 teefjes. Een prachtig resultaat.

Via deze link kunt u de foto’s bekijken van de sterilisatie actie.

We zijn aan het kijken of  we een transport kunnen organiseren met allerlei hulpgoederen die de sterilisatieprojecten kunnen ondersteunen.

=====

Ons contactpersoon Jelena Despot bedankt u allemaal voor de steun en hoopt op een spoedig vervolg:

Beste vrienden,

Wij zijn heel blij dat wij afgelopen weekend maar liefst 45 honden hebben kunnen steriliseren en castreren, 34 teefjes en 11 reutjes konden worden geholpen.

De vrijdag voor de actie zijn de voorbereidingen al volop gestart, de locatie is klaargemaakt, de vrijwilligers zijn ingedeeld, de honden gevangen per locatie, dus alles was klaar voor de start. Van zaterdagochtend 6 uur tot en met maandagochtend zijn we 24 uur per dag in de weer geweest.

Wij zijn heel moe maar erg tevreden over het resultaat, de samenwerking en toewijding van het kleine team krijgt dit toch maar weer voor elkaar

Wij danken u voor de ondersteuning, vriendschap en het vertrouwen dat u in ons heeft.

=====

April reis

De reis in april voelt nog vers maar is alweer 1,5 maand geleden, toch willen we u er nog op wijzen dat er verslagen en foto’s zijn, en een nieuw filmpje!

Hier de links naar alle leuke zaken!

Filmpje op youtube, en voor de mensen die met tablet of telefoon kijken, een link naar hetzelfde filmpje op Vimeo.

En uiteraard een hoop foto’s van de reis.

Verhaal van Machteld en een kort verslagje van Suze.

Het asiel van Orasje heeft het zwaar. De medewerkers doen erg hun best, maar ze zijn al op leeftijd, en het fysieke werk begint ze op te breken. Dat geeft alle partijen zorgen. Vooralsnog is er weinig actie vanuit de (lokale) overheid, ondanks de vele gesprekken die hebben plaatsgevonden. De komende maanden houden we de vinger aan de pols als het gaat om de toekomst.

Ter adoptie

Gwen is in april meegekomen, ze ontwikkelde zichGwen_001 razendsnel tot een hond die heel goed door heeft hoe het leven in Nederland werkt.

Ze zoekt nu haar eigen huisje, waar ze verder mag genieten!

Kijk voor meer informatie op haar persoonlijke pagina.

dzipsi_006

Update 10-06-2015: Dzipsi heeft inmiddels een baasje gevonden!

Lieve Dzipsi is een heel bijzonder hondje, op zoek naar een speciaal mandje. Misschien dat het mandje bij u staat?

Dzipsi is nog niet in Nederland, en dat is voor ons een uitzondering. Er zijn een paar hondjes in Orasje die op zoek zijn naar baasjes die het geen probleem vinden dat ze fysiek iets mankeren. Normaal herplaatsen wij vanuit een opvanggezin, maar in het geval van hondjes met een handicap is dat wat lastiger, omdat het daardoor langer kan duren voor er een hondje geplaatst wordt. Omdat we de honden in kwestie al geruime tijd kennen, durven we het op deze manier aan.

Voor meer informatie kijkt u op de pagina van Dzipsi.

 

 

 

Er komen een paar leuke evenementen aan waar wij aanwezig zullen zijn met onze kraam:

21 juni, 5 jarig bestaan DogTalk

23 augustus, Tuning for Animals in Meer, bij Antwerpen

18/21 september, Mega Honden Weekend in Westerbork

Vrijwilligerswerk is leuk!!!!!nieuws_20150515

Het geeft heel veel voldoening om eens iets voor een ander te doen zonder er iets voor terug te vragen. Of het nu voor een lokale sportvereniging of voor ouderen is, of in mijn geval voor de dieren in Bosnië.

Ik kwam bij Stichting Dierenopvang Bosnië, vlak voor het 5-jarig bestaan. Tijdens de jaarlijkse wandeling met Bosnische hondjes heb ik kennis gemaakt met de meeste vrijwilligers en niet lang daarna viel ik met mijn neus in de boter en ging ik voor de eerste keer mee naar Orasje.

Inmiddels ben ik 15 keer mee geweest en natuurlijk is een sterilisatieproject of een week buffelen en knuffelen in het asiel de kers op de taart voor iedere vrijwilliger. Daar, ter plekke, zie en voel je waar je het allemaal voor doet. Maar juist in Bosnië realiseer je je ook wat gedurende de rest van het jaar nodig is om bijvoorbeeld alleen al het asiel draaiende te houden. Het hele jaar door wordt er achter de schermen door een groepje mensen keihard gewerkt om er onder andere voor te zorgen dat de honden in het asiel voldoende voer en medische zorg hebben en lokale dierenartsen gesponsord kunnen worden zodat de sterilisatie van (zwerf)honden door kan gaan.

In eerste instantie hield ik me alleen bezig met kleinschalige inzameling van benches, dekens etc. Maar al snel wilde ik wat meer doen en zo kwam een deel van de nazorg van de geplaatste hondjes op mijn pad. Nazorg houdt in dat je per mail contact houdt met de adoptanten. Bij hondjes die kort geleden geplaatst zijn, is het contact vrij intensief en naarmate de hondjes hier langer zijn, neemt dat af tot 1 à 2 keer per jaar. Het leuke van de nazorg is dat je de updates uit eerste hand krijgt en dat je te maken hebt met mensen die vaak niet uitgepraat raken over hun Bosniër. De meeste mensen reageren gelukkig snel, bij een enkeling moet je meerdere keren mailen of bellen voordat je een update krijgt. Een paar jaar geleden is de nazorg van mij overgegaan naar een andere vrijwilligster.

nieuws_20150515bIn 2010 heb ik het statiegeldzuilen-project opgestart. Van tevoren had ik geen idee hoe lucratief dit zou worden. Om maar ergens te beginnen, heb ik alle supermarkten opgebeld in de omgeving om te vragen of SDB een zuil mocht plaatsen in de winkel. In de zuil konden de klanten hun statiegeldbonnetje doneren aan SDB. Het gaf iedere keer zo’n kick als er een zuil geplaatst mocht worden. In de afgelopen jaren zijn er zo’n 300 supermarkten benaderd en hebben we in bijna 100 supermarkten gestaan met onze zuilen. Ook hier zijn vrijwilligers nodig om de zuilen te maken en ze regelmatig te legen. De laatste tijd wordt het moeilijker om voet aan de grond te krijgen bij de supermarkten, want steeds meer stichtingen ontdekken dat je met deze formule op redelijk eenvoudige manier veel geld kunt ophalen.

Wil jij je ook nuttig maken binnen SDB? Geef dan gewoon aan wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Laat weten wat je graag zou willen doen, ook al weet je dat iemand anders die werkzaamheden bij SDB al doet. Het kan best zo zijn, dat degene wel eens iets anders wil doen, maar niet weet dat er een mogelijke opvolger voor hem/haar is.

Je bent van harte welkom!

Groetjes, Winan

 

 

5050shopSDB

Heeft u het al gezien? Fred is een nieuwe actie gestart.

Hij maakt van alles, voor mens en dier. En 50% van de opbrengst gaat naar SDB, van de overige 50% koopt hij nieuwe materialen om weer een nieuw item te fabriceren. Er is een openbare pagina op facebook waar alles op staat wat reeds is opgeleverd. Misschien een leuk idee voor u?

5050shopSDB_boerderijDe cavia’s die dit huisje krijgen kunnen voortaan veilig schuilen voor loerende roofvogels

  5050shopSDB_tafelDit is een speciale salontafel voor in de tuin, op maat gemaakt.

2015 flyer zenica staand