Nieuwsbrief Augustus 2015

Beste lezers,

De korte reis naar Orasje ligt alweer ruim een week achter ons, het was zo voorbij die twee dagen. We hebben genoten van de honden en de lieve mensen in het asiel. Wat zijn we trots op deze opvang, maar wat maken we ons ook zorgen om de toekomst.

Er zitten nu 153 honden in het asiel, en het is vol. Doordat er het afgelopen jaar wat grotere honden zijn bijgekomen is er een plaatsgebrek  en dus heeft Svjetlana nu 11 asielhonden thuis zitten. Een moeder en vader met 7 pups en 2 honden die aan het herstellen zijn van medische problemen. Ook thuis heeft Svjetlana haar handen dus vol.

De warmte was enorm tijdens ons bezoek, 36 graden in de schaduw. Overal stonden hondenmanden met een laagje water, omdat het oorspronkelijke hondenzwembad stuk was, heel jammer, want daar hadden de honden altijd zoveel plezier van. We moeten maar eens kijken of we voor volgend jaar iets kunnen verzinnen wat beter werkt dan de hondenmanden, maar eerst de winter doorkomen!

Tijdens ons bezoek hadden we afgesproken dat Dino langskwam. Dino was onze steun en toeverlaat tijdens het project in Sanski Most in 2013 en werkt nu als projectleider en teamleider voor Dog’s Trust in Sarajevo. Hij kwam langs om het asiel eens met eigen ogen te zien, te praten over de toekomst in Bosnië voor de honden, SDB en Dog’s Trust. We hopen dat de zaken die hij meeneemt ter verdere bespreking wat zullen opleveren, we zijn wel weer eens toe aan een mooi groot sterilisatieproject met een leuk team uit Nederland!

Foto’s van de reis kunt u vinden in ons album, het is op facebook, maar ook als niet facebookgebruiker kunt u de foto’s gewoon bekijken. We hebben ook een verhaal op de website staan om eens inzicht te geven in een zino_002standaard dag van Svjetlana.

Er zijn drie hondjes mee teruggekomen, allen door eigen vrijwilligers geadopteerd. We hebben dus geen nieuwe honden voor adoptie meegenomen. Maar er is wel een lieve schat die een nieuw plekje zoekt, Zino. Meer lezen over deze kanjer? Kijk dan snel op zijn adoptiepagina.  Daarnaast is Besko ook op zoek naar een gouden mandje.

Uiteraard zullen onze adoptanten op afstand weer een verslagje en leuke foto’s krijgen van “hun” hond!

Hulptransport

Vorige maand is er een transport met hulpgoederen georganiseerd naar Zenica, onze vaste projectstad. Om de kosten voor de sterilisaties te drukken en de opslag weer eens leeg te krijgen is alles, na een pittige voorbereiding, veilig aangekomen.

We zijn voorlopig een beetje voorzichtig met inzamelen, een transport kost ons 3.000 euro, en dat geld is er nu gewoon niet, we moeten keuzes maken. Benches zijn altijd welkom, en wollen dekens ook wel, maar we gaan nu even niet meer actief inzamelen. Het is voor het kleine team vrijwilligers ook te arbeidsintensief.

Wij willen iedereen bedanken voor inzamelen, voorbereiden en helpen bij het voor elkaar krijgen van dit geweldige transport, ook namens de vrijwilligers in Zenica.

20150818_nieuwsbrief

Helpende handen gezocht!

Regelmatig plaatsen we op alle mogelijke plekken berichten over de projecten waar we als SDB mee bezig zijn. Vooral als de nood hoog is, willen mensen graag helpen. We begrijpen dat het niet mogelijk is om altijd financieel een handreiking te doen. Maar er zijn nog andere manieren om te helpen. De mogelijkheden op een rijtje:

– sparen van Douwe Egberts punten voor SDB
– sparen van Air Miles voor SDB
– het plaatsen van een baliehuisje (bijv. bij uw plaatselijke dierenarts of de bibliotheek) of een statiegeldzuil bij de supermarkt
– het vinden van een plekje voor onze flyers zodat we meer naamsbekendheid krijgen en de kring van mensen die ons steunen groter wordt
– helpen bij evenementen waarbij SDB vertegenwoordigd is
– het delen van berichten via social media om nieuwe mensen bij onze stichting te betrekken zodat we de lasten en lusten met meer mensen kunnen delen
Sinds kort is aan deze mogelijkheid Kom-in-actie toegevoegd. Bent u creatief maar loopt uw hobby uit de hand en weet u niet meer waar u de mooie, door u gemaakte artikelen moet laten, dan kunt u deze beschikbaar bestellen aan SDB. Andere mensen kunnen deze artikelen vervolgens aanschaffen om bijvoorbeeld cadeau te doen. De opbrengst gaat geheel (of in overleg gedeeltelijk) naar SDB. Momenteel zijn de artikelen die we aanbieden te vinden op de speciale facebookpagina van Kom-in-actie. We zoeken mensen die ons assortiment kunnen en willen uitbreiden, mensen die het leuk vinden op deze manier iets aan te schaffen en mensen die willen helpen bij het vergroten van de naamsbekendheid.
Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen, stuurt u dan een mail naar actie@hondenopvang.com. Wij informeren u graag!
En niet vergeten: het zijn de honden waar we het voor doen!

Astrid en haar Vrcko

20150817_nieuwsbriefAl kort na de oprichting maakte ik kennis met SDB door een artikel in een vrouwenblaadje.
SDB voldoet aan mijn verwachtingspatroon : het probleem bij de kern aanpakken, sterilisatie en castratie en vooral samenwerken met andere organisaties. Door de jaren heen heb ik af en toe mijn steentje kunnen bijdragen op allerlei manieren.

Een adoptiehond, dat was er nooit van gekomen. Tot ik vorig jaar voor mijn verjaardag een “jaartje adoptiehond” cadeau kreeg.  He, wat leuk eigenlijk, even opzoeken : VRCKO.  En dan krijgt het asiel toch net nog een iets persoonlijker tintje.
VRCKO : een van de oudste honden in het asiel die daar al 10 jaar een goed leven heeft, toch wel heel apart. Met een karakter, wat haast niet Boschnischer kan  (heb zelf een Bosnische dame in huis). Leuk cadeau dus.

Dan ben je weer bijna jarig en denk je : ja, nou ga ik het toch zelf verlengen (alsof VRCKO een brokje minder in zijn bak zou krijgen nadat hij niet meer door je geadopteerd is 🙂 ). Ja, en wat is nou 36 euro voor een jaar, en als je krap bij kas zit, 3 euro per maand? Want met zijn heel velen zorgen we voor een degelijk basisinkomen voor het asiel als adoptanten op afstand.  Ik weet zeker dat je wel iemand kent die ook eens een origineel cadeau voor zijn verjaardag wil hebben …….. waarmee je ook nog een goed doel ondersteunt….

Groeten van Astrid

Evenementen

Er staan een aantal evenementen op stapel waarbij wij aanwezig zullen zijn:

Tuning for animals, 23 augustus 2015 in Meer, bij Antwerpen

Mega Honden Weekend, 18 tot en met 21  september op landgoed het Timmerholt bij Westerbork

Dogs Fair Maaslanden, 4 oktober in het recreatiegebied De Gouden Ham op Strand Maaslanden

DWT happening, 14-15 november. 14 november is er een speciale wandeling en 15 november is er een evenement in Dogcenter, Zaltbommel. Meer info volgt

Het verhaal van Cokkie

Januari 2007, ik weet het nog goed……
Er was een uitzending op tv over een groep vrijwilligers die naar Bosnië ging om daar honden te helpen. Ik was al langere tijd op zoek naar vrijwilligerswerk maar wist nog niet precies wat ik wilde, alleen dat het iets voor dieren moest zijn.
Na die uitzending te hebben gezien wist ik het, dáár wilde ik iets voor gaan doen.
Ik ben de volgende ochtend naar alle supermarkten in de buurt gereden en heb overal briefjes opgehangen met ‘dekens gezocht voor de honden in Bosnië’.
Ik had de site van de stichting opgezocht en heb toen diezelfde dag nog het nummer gebeld wat stond vermeld.
Een paar dagen later ben ik langs geweest en hebben we gesproken over wat de stichting allemaal doet en wat ik eventueel zou kunnen doen.
Blij reed ik naar huis en onderweg bedacht hoe ik nog meer zou kunnen helpen.

En zo is het begonnen.
Ik zamelde spullen in, hielp mee in de kraam op evenementen, ging gedoneerd voer op halen elders in het land, ging dierenwinkels langs om te vragen of ze nog spullen voor on20150811_nieuwsbriefs hadden, hielp mee de vrachtwagen te laden voor Bosnië, zocht thuis op internet naar evenementen waren waar we met het kraampje zouden kunnen staan, enzovoort.
Het werd april, een groepje vrijwilligers ging naar Bosnië. Er werd gevraagd of ik ook mee wilde.
Dat ging mij die keer niet lukken, maar wat wilde ik graag.
Gelukkig gingen ze in september weer en die keer kon ik wel mee. Dolblij maar daarnaast ook enorm zenuwachtig. Ik verlangde er naar om de honden te zien waar ik al zo veel over had gehoord maar ook zenuwen, ik kende maar twee of drie mensen van de groep en de rest was vreemd voor mij. Eenmaal op reis en aangekomen in Bosnië was ik alles vergeten, ik had alleen nog maar oog voor de honden. Een reis om nooit meer te vergeten en waarvan nog vele zouden volgen…

Op het asiel voelde ik me heerlijk tussen alle honden. Dolblij en hard kwispelend lopen ze om je heen, wachtend op een knuffel. Ik ging helpen met kennels schoonmaken, soms hielp ik op de O.K. als er honden werden gesteriliseerd, ik kookte operatiesetjes uit, hield honden vast als ze hun narcoseprikje kregen, ik verbleef op de recovery als ze bijkwamen uit de narcose, ik hielp met voeren, ik ruimde poep van de velden, ging honden ontwormen en ontvlooien, er was zoveel te doen, ik kwam handen te kort. De week vloog voorbij en bij het afscheid nemen wist ik het al, ik kom terug!
Intussen ben ik zo’n 14 keer mee geweest naar Bosnië.
Zelf houd ik mij nu bezig met de nazorg van de honden die inmiddels in Nederland wonen.
Ik leeg de statiegeldzuil die bij de supermarkt staat, spaar airmiles en help mee met het transport.
Ik ben trots op de stichting, het werk wat SDB doet, de sterilisatie projecten, educatie, het onderhouden van een prachtig asiel en al wat meer.
Wat ik erg waardeer is dat alle vrijwilligers zelf hun reis betalen en daarnaast heb ik ontzettend veel geweldige mensen mogen ontmoeten die allemaal hetzelfde doel hebben:
De honden in Bosnië een kans geven op een waardig leven, want dát is wat ze verdienen!

Cokkie Onnink

statiegeld baliehuis SONY DSC airmilessponsoractie