Nieuws 2017

21-11-2017

Gisteren hoorden we dat de problemen met de achterhand van lieve Belko zijn toegenomen. Mocht er nieuws zijn dan houden we onze adoptanten op afstand uiteraard op de hoogte.

07-11-2017 Wijziging gegevens,

Geachte donateurs/volgers/fans en supporters,

De afgelopen periode hebben wij meerdere mededelingen gedaan over het afbouwen van de activiteiten van Stichting dierenopvang Bosnië en de versterkte samenwerking met WereldAsielen. Deze samenwerking krijgt nu ook financieel vorm, SDB en met name het asiel in Orasje  zal een structureel project worden bij WereldAsielen, waardoor het mogelijk blijft het asiel in Orasje te kunnen blijven steunen.

Met ingang van de maand december is deze transitie een feit.

Dit heeft een aantal gevolgen:

  1. Heeft u bij uw bank via internetbankieren aangegeven periodiek een bedrag over te schrijven naar Stichting Dierenopvang Bosnië? Dan dient u dit handmatig aan te passen. Gebruikt u daarvoor ook de nieuwe tenaamstelling WereldAsielen en IBAN NL20 TRIO 0198 3427 56. Vergeet niet te vermelden dat uw donatie bestemd is voor Project 18 Orasje.
  2. Wanneer het een periodieke overboeking betreft ten gunste van een adoptie hond op afstand dient u ook de naam van de hond te vermelden
  3.  Indien u een lopende incassomachtiging heeft, zal deze geldig blijven.  Ook de bestemming van uw donatie via incasso blijft hetzelfde, namelijk het asiel van Orasje. Echter de tenaamstelling van de incassant, het incassanten ID en de bankrekening van de incassant zullen wijzigen. U zult deze nieuwe gegevens terugzien in de bankafschriften.
  4. SDB incasseerde altijd eind van de maand, WereldAsielen incasseert echter begin van de maand. De laatste incasso die gepland staat bij SDB eind november 2017 wordt verplaatst naar 20 november 2017.
  5. De eerste incasso welke wordt uitgevoerd door WereldAsielen bestemd voor Orasje vindt 10 december 2017 plaats. Vanaf januari zullen de incasso’s dan normaal plaatsvinden aan het begin van de maand. Helaas is deze wijze nodig om de administratieve transitie goed te laten verlopen

Tip: Directe donaties kunnen voortaan worden overgemaakt naar NL 20 TRIO 0198 3427 56 tnv WereldAsielen onder vermelding van Project 18 Orasje. Wanneer de aangegeven omschrijving niet wordt meegegeven komt het ten gunste van algemene donaties en niet ten gunste van Orasje!

Als bestuur van Stichting Dierenopvang Bosnië zijn wij ervan overtuigd dat ons project bij WereldAsielen in goede handen zal zijn en dat de voortzetting van de steun aan Orasje gewaarborgd is.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u natuurlijk  contact opnemen.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur van Stichting dierenopvang Bosnië en WereldAsielen

Suze Steenbergen-Andringa, 06-46198579, info@hondenopvang.com

06-11-2017

Allerliefste Ceca. Ceca is het kennelgenootje van adoptie op afstandhonden Dzeri, Vrcko en Djozefina.
 
Ze had al geruime tijd een nare bult op de voorkant van haar schouder. De bult groeide en de lokale dierenarts durfde opereren niet aan, ze is al oud en het was een tumor waar hij zijn vingers niet aan wilde branden.
 
Uiteindelijk scheurde de tumor vorige week open en was alles in rep en roer. Gelukkig was dierenarts Haris in Sarajevo wel in staat om Ceca te helpen. Vandaag was het eindelijk zover!
 
We hopen dat ze goed zal herstellen, het is zo’n lief mooi meisje.

17-10-2017

Lieve Lazar, een kleine hond met een groots karakter.
 
De vrijwilligers die afgelopen maanden naar het asiel zijn geweest hebben kennis kunnen maken met Lazar, een geweldig leuke pup die zijn intrek heeft genomen bij de ingang van het asiel. Een kleine clown met flapoortjes, en een ontzettend leuk en vrolijk karakter.
 
Hij heeft helaas een tandenstoker opgegeten, het is nog onduidelijk hoe dit mogelijk is, maar feit was dat hij een geperforeerde darm overhield aan dit hapje. Met zeer grote spoed is er een operatie uitgevoerd, de komende dagen zijn heel erg spannend, het is onzeker of hij het goed gaat doorstaan.
 
We vragen jullie allemaal heel erg hard te duimen voor zijn herstel, het is zo’n leuk lief kereltje, we maken ons heel erg zorgen.

11-10-2017

Vandaag is de dag van een nieuwe reis richting Bosnië. Geen “ gewone” reis zoals anders maar een speciale expeditie. Vandaag gaat auto 2 naar Orasje toe en wordt ( hopelijk) omgeruild voor auto 1.
 
Zoals we eerder aangaven werd auto 1 niet geaccepteerd in Bosnië door bureaucratische misstanden.
 
Nu heeft het weer maanden van voorbereiding gekost om de auto terug te halen en een goedgekeurde auto heen te brengen. Alles tergend langzaam, energieverslindend en stroperig. De auto die nu naar Orasje wordt gebracht is uiteraard weer voorzien van stickers van alle sponsoren!
 
Ondanks alle energie die Ingrid er de laatste reis in heeft gestoken in Bosnië om te regelen dat auto 1 zonder problemen de grenzen kan passeren terug naar Nederland, blijft het spannend.
 
Duimen jullie voor deze missie?

03-10-2017

Afgelopen weekend zijn Ingrid en Gusta kort in het asiel geweest. Ze hebben samen gekeken naar Belko, Zujka en Ceca.

Belko liep iets minder slecht, maar het is duidelijk nog een groot probleem. Zo ook bij Zujka, ze loopt rot. Bij beide honden zit het probleem hoogstwaarschijnlijk in de rug.

De bult op Ceca’s poot groeit heel erg snel, ze moet eigenlijk zo snel mogelijk geopereerd worden, maar bij gebrek aan de juiste narcose in Bosnië is het risico aanzienlijk. Er is echter weinig keuze.

De dames gaan in overleg met een specialist in Nederland advies op papier zetten om behandeling in Bosnië wat gerichter te laten verlopen, zodat de honden de medische ondersteuning krijgen die ze verdienen.

Veel adoptie op afstand honden zijn gekozen op basis van karakter of medische kwalen, waardoor herplaatsing zeer moeilijk zal zijn. Het is dan ook onvermijdelijk dat deze honden steeds meer fysieke kwalen gaan vertonen. We kunnen vanuit Nederland zoveel mogelijk ondersteunen en advies geven, maar herplaatsen en ze daarmee meer medische ondersteuning geven is eigenlijk onmogelijk. Belko is daarop een uitzondering, hij is bijzonder lief en makkelijk, mocht iemand zich over hem willen ontfermen, dan zouden we daar heel erg blij mee zijn. Maar we zouden het ook begrijpen als zijn huidige klachten afschrikken, dat is meer dan logisch.

Wij houden u uiteraard op de hoogte wanneer er veranderingen zijn in de toestand van de honden.

19-09-2017

We hebben een album aangemaakt met allemaal foto’s van de afgelopen reis, zonder de adoptie op afstand honden, want die zijn alleen voor de sponsors 😉
Daarnaast hebben we een filmpje met een volledige rondleiding door het asiel, die kunt u vinden op Youtube.

16-09-2017

170 geweldige honden en 4 fantastische verzorgers! Dat is het asiel in Orasje in een notendop.
 
We laten ze morgenochtend weer achter ons, maar niet voorgoed, want het is zo fijn om er een paar dagen door te brengen. We zullen zo snel mogelijk de foto’s delen en de adoptanten op afstand krijgen een update van “hun” hond.
 
Wordt vervolgd!

15-09-2017

Gisteravond zijn Suze en Winan na een hele lange en vermoeiende rit aangekomen in Orasje.

Het voelt heerlijk om in het asiel te zijn, het zit bomvol met leuke en lieve honden. Ze worden geweldig verzorgd en krijgen een heleboel liefde, aandacht en lekkere hapjes.

We zijn geschrokken van de explosie leuke jonge honden en de toename van echte senioren die het leven in het asiel eigenlijk niet aan kunnen. Het is gewoon frustrerend om te zien.

Ruim 1000 foto’s zijn er al door Suze gemaakt, die worden allemaal uitgezocht, vooral voor de adoptanten op afstand.

Als dank voor de steun krijgen jullie een foto van een leuke nieuwkomer cadeau!

12-09-2017

Update stickeractie.

We hebben een zeer vervelend bericht m.b.t. de op 8 juni 2017 naar Orasje geëxporteerde auto.

Nadat duidelijk werd dat de auto waar de medewerkers van het asiel mee reden niet langer veilig was, besloot een groep enthousiaste mensen een sponsoractie te starten, waarbij stickerruimte op een nieuwe auto gesponsord kon worden. Met die opbrengsten werd een mooie en betrouwbare Opel Combo gekocht, bestickerd en gereed gemaakt voor export.

Het team wat de auto naar Orasje zou brengen was enthousiast en dankbaar, blij dat er eindelijk een veilige auto zou rijden die de medewerkers en honden kon vervoeren zonder alle technische problemen van de oude auto.

Na maanden regelen werd de auto na een lange reis van 18 uur en spannende douanepassages bezorgd bij de dolenthousiaste medewerkers van het asiel. Ze vonden de auto prachtig en de stickers werden uitbundig bewonderd en bekeken. Medewerker en chauffeur Nihad glunderde van oor tot oor, eindelijk in een veilige auto zonder gaten in de carrosserie en zonder dagelijkse haperingen en gebreken.

Echter wanneer Svjetlana de auto op naam wil gaan zetten beginnen de problemen. Er moet een goedkeuring komen door het aansturend orgaan in verband met de noodzakelijk EURO 4 milieueis. Dit wordt herleid aan de hand van de motorcode. En waar in Nederland elke database en elke instantie van RDW tot Opel Benelux en van Uitvoerend orgaan VWE tot de Bosnische ambassade in Nederland aangeven dat de auto inderdaad EURO 4 is weigert de betrokken ambtenaar in Bosnië deze goedkeuring te verstrekken. Niemand weet hoe, maar zij toveren een andere motorcode tevoorschijn waar een, niet voor export toegestane EURO 3 aanhangt.

En dus moet de auto terug naar Nederland…. Welkom in Bosnië….

Na 13 weken dagelijks bellen en mailen met alle instanties die je maar kunt verzinnen is het zwaard van Damocles gevallen; de auto moet terug naar Nederland.

We laten het hier natuurlijk niet bij zitten. Dus zijn we nu heel hard aan het werk om de EURO 3 auto om te ruilen voor een goedgekeurde EURO 4 auto. Dat klinkt makkelijk maar gaat met net zoveel bureaucratie gepaard als de export van de 1e auto. Voor nu staat de ruil gepland voor het 2e weekend van oktober.
Het kan dus zomaar zijn dat u binnenkort de bestickerde auto weer in Nederland ziet rijden. We houden jullie op de hoogte!

De sponsors van de stickeractie zijn inmiddels geïnformeerd. Wanneer er vragen zijn over deze berichtgeving kunnen deze worden gestuurd naar ingridvandeberg@wereldasielen.nl

04-09-2017

Goed nieuws, Luxor is geplaatst!

03-09-2017

Steun uit onverwachtse hoek!
 
Onlangs kregen we een bericht van Kylee ten Velden dat haar stichting Les Rêves de Molly, gevestigd in Frankrijk, Stichting Dierenopvang Bosnië wilde steunen met een donatie.
 
Les Rêves de Molly zamelt geld in voor dieren in nood in Europa. Dieren die zijn mishandeld, die noodzakelijke medische hulp nodig hebben, die gered moeten worden uit barre omstandigheden en voor asielen die in nood zijn om de honden te kunnen verzorgen en voeren.
 
In augustus was er geld ingezameld door 2 kanjers die de Kilimanjaro hebben beklommen voor deze stichting en een geweldig bedrag hebben kunnen inzamelen.
 
Maar liefst 400 euro werd er gedoneerd voor de honden in Orasje, daar zijn we echt heel erg blij mee.
 
Dank Kylee en haar geweldige supporters, maar vooral de twee keien die de Kilimanjaro bedwongen en zo een aanzienlijk bedrag mochten ophalen.

23-08-2017

Let op, nare foto, maar vooralsnog goede afloop!
Wij plaatsen eigenlijk nooit nare foto’s, het verjaagt mensen die we juist zo hard nodig hebben.
 
De situatie in Orasje is behoorlijk verhit.
 
Svjetlana was onlangs twee weekjes met welverdiende vakantie. Tijdens haar vakantie heeft een nog onbekende man, Odri, één van haar eigen hondjes beschoten in de tuin.
Odri is haar oogappeltje en dus sloeg het nieuws als een bom in. De politie is ingeschakeld, maar we vragen ons af of het de aandacht krijgt die het verdient.
 
Ze zijn met bloedspoed naar de lokale arts gereden en daar is ze geopereerd. Het lijkt de goede kant op te gaan. Maar duimen zijn welkom.
 
Waarom we zo’n nare foto plaatsen? Omdat we uit respect voor Odri en Svjetlana vinden dat het niet altijd zoet en lief hoeft te zijn, laatst hoorden we dat het in Bosnië zo’n fijne plek was voor dieren, vooral ten opzichte van andere landen. De grootste en meest frustrerende onzin die ik(Suze) in tijden heb gehoord!
 
En dan nog een kleine update over het asiel. De pups die ziek waren hadden mogelijk een ander minder besmettelijk virus dan Parvo, ze waren heel ziek en de medische ondersteuning was zeer kostbaar, maar het is wel mooi als het uiteindelijk toch niet echt Parvo is maar een ander rottig virus wat wat sneller verdwijnt uit het asiel. We wachten nog op uitslagen en informatie van de lokale artsen die er bovenop zitten.

13-08-2017

Wij zijn met spoed op zoek naar een veilig thuis voor de ruim 10 jaar oude Luxor! Zijn baasjes zijn genoodzaakt afstand van hem te doen. Helpt u mee zoeken? Enige haast is geboden.
 
Luxor is geboren in januari 2007 in het asiel van Orasje. Hij kreeg al snel een plek in Nederland bij een van de vrijwilligers, maar door onvoorziene omstandigheden moest hij in 2013 worden herplaatst. Hij kwam terecht bij hele lieve mensen, hij had een enorme tuin voor zichzelf en vermaakte zich prima met zijn twee kattenvriendjes.
 
Het noodlot slaat nu weer toe! Zijn baasjes zijn genoodzaakt hun huis te verlaten op 1 september 2017 en hebben geen nieuw onderkomen. Dat betekent dat hij opnieuw op zoek moet naar een nieuwe plek.
 
We weten nog vrij weinig van zijn huidige gedrag, voorheen was het een afwachtende maar zachtaardige hond. Maar omdat hij al een behoorlijke tijd doorbrengt op eigen terrein is het ons onduidelijk of hij makkelijk zal aarden in een kleine woonwijk waar hij een rondje aan de lijn moet. We vermoeden dat hij snel zal wennen, gezien zijn historie.
 
Een van zijn broers, Sole, kwam in 2015 pas naar Nederland, hij paste zich razendsnel aan. We denken dus dat ook Luxor weer snel en goed zal functioneren in een nieuw gezin, maar het is overduidelijk een gezin wat geduld en ruimte zal moeten hebben. We weten niet hoe hij reageert op kinderen en of hij het fijn vindt om samen te leven met honden, ook al heeft hij dat in het verleden prima gedaan. Het wordt aftasten.
 
19 augustus zal Barbara een bezoek brengen aan Luxor bij zijn huidige baasjes, om te kijken hoe zij hem ervaart en wat het beste zal zijn voor hem. We gunnen hem namelijk een permanent nieuw huis zonder weer te hoeven verkassen. Maar we snappen ook dat 1 september al snel nadert en dat een goed opvanggezin ook heel welkom is, alles beter dan de straat.
Luxor is een niet al te grote herderkruising, gecastreerd! De vaccinatiehistorie ontbreekt ons voor nu, maar we hopen snel informatie te hebben.
 
Heeft u interesse of wilt u meer weten? We horen het graag via info@hondenopvang.com of 06-46198579
 
We hebben helaas geen goede recente foto’s van Luxor, wel eentje uit 2013. Het betreft dus de grote hond!

09-08-2017

Op dit moment zijn er grote zorgen in het asiel. Het is al weken warm. Heel erg warm, de temperaturen lopen op tot boven de 40 graden. Dan helpt een enkele boom niet meer voor wat verkoeling.
 
Je kunt je voorstellen wat die hitte doet met de honden.
Maar dat is helaas niet alles. Enige tijd geleden heeft iemand 4 pups bij de ingang van het asiel achtergelaten. Deze bleken na een aantal dagen ziek. Tijdens extreme hitte zijn honden wel vaker wat minder fit, maar helaas bleek het ’t hoogstwaarschijnlijk het gevreesde virus Parvo te zijn. Omdat Parvo vreselijk besmettelijk is en het na besmetting heel erg moeilijk te behandelen is zijn er inmiddels 6 honden overleden.
 
We hoopten dat het hierbij zou blijven maar tot groot verdriet van de medewerkers lijkt het er op dat er opnieuw 6 honden besmet zijn….
 
Naast al deze zorgen en het verdriet brengt dit torenhoge kosten met zich mee.
 
Orasje heeft het zwaar, en de interesse van de nieuwe burgemeester bleek wat minder te leiden tot actie dan gehoopt. Weinig verandering te verwachten voor de toekomst, des te belangrijker is het dat wij ze blijven steunen. Hulp is dan ook welkom.
 
Donaties kunnen worden overgemaakt naar WereldAsielen op rekeningnummer NL20 TRIO 0198 3427 56 ovv P.18 Orasje.
 
Binnenkort zullen wij de wijzigingen communiceren met betrekking tot donaties voor adoptie op afstand honden en andere vormen van financiële steun aan ons dierbaar asiel.
 

20-07-2017

Wij hebben de afgelopen week een mail gestuurd met informatie voor al onze adoptanten. Een groot aantal mails zijn niet ontvangen en daarvan kregen wij een foutmelding retour. Vaak betreft het een inmiddels opgeheven emailadres.

Mocht u ons volgen, in het verleden een hondje van ons hebben geadopteerd en u heeft de mail niet ontvangen, dan kunt u ons dat laten weten via info@hondenopvang.com, dan sturen wij u opnieuw de informatie.