Nieuws Januari 2017

25-01-2017

Vandaag hebben wij de brief verzonden naar Zenica en diverse organen binnen Bosnië. We hopen dat ze hem in ieder geval lezen en niet meteen verplaatsen naar de prullenbak. Klik hier onder de link aan om de Engelse versie van de brief te lezen.

20170124_zenica mayor UK

24-01-2017

Helaas hebben we slecht nieuws uit onze grootste projectstad Zenica.
 
We zijn altijd heel erg trots geweest op Zenica, een geweldig lokaal team, prachtige grote en kleine sterilisatieprojecten, heel veel educatiecampagnes en een fantastische burgemeester die ons volledig inpakte met zijn charmes. We noemden hem niet voor niets Casanova.
 
Zijn uitspraken waren voor Bosnische begrippen legendarisch:
“De straathonden zijn onze vrienden, we leven met ze samen, we zijn verantwoordelijk voor hun welzijn en moeten dan ook goed omgaan met de situatie”.
 
Zenica stond eerder bekend als de meest gruwelijke stad als het aankwam op het opruimen van straathonden. We treden niet in detail, foto’s van die toestand worden nu nog gebruikt om aandacht te vragen voor wantoestanden over de hele wereld, simpelweg omdat de foto’s zo gruwelijk zijn, dat ze een gigantisch shockeffect teweeg brengen, wat soms nodig is om mensen wakker te schudden.
 
Maar door de vrijwilligers, de burgemeester, de lokale dierenartsen en ons team, hebben we het voor een heel groot deel aangepakt. Maar liefst 1900 honden werden door ons gesteriliseerd gedurende 5 jaar.
De resterende ongesteriliseerde dieren werden gedurende de weekenden alsnog geholpen door lokale artsen. Langzaam kregen we controle over de populatie. Een prachtvoorbeeld, voor heel Bosnië.
 
Maar vorig jaar startte de nachtmerrie. De burgemeester werd ernstig ziek, en na een afschuwelijk ziekbed stierf hij. Een nieuwe burgemeester nam plaats, en hij heeft maar 1 doel:
Alle honden moeten dood.
 
Ze beginnen bij de door ons gesteriliseerde honden, de lieve makkelijke, de oudjes, de zogenaamde community dogs die dagelijkse zorg krijgen van omwonenden. Heel veel vrijwilligers en inwoners zijn volledig in paniek, er missen al zo verschrikkelijk veel honden, en er zijn er al tal dood teruggevonden. Vergiftigd, doodgeschoten. Het is een echte nachtmerrie en we zijn er ziek van.
 
We hebben vandaag dan ook een stevige brief verzonden aan de nieuwe burgemeester, waarin we aangeven dat zijn methode niet zal werken, dat hij al het werk verruïneerd en dat hij de wetten overtreedt. Dat hij met deze manier van werken absoluut geen voorbeeld is voor Bosnië, en dat internationale organen deze daden zullen veroordelen.
 
Meer kunnen we niet betekenen, wij kunnen alleen maar met lede ogen toezien hoe ons keiharde werk kapot gemaakt wordt door iemand die alleen maar gelukkig wordt van dood, verderf en volledige controle en macht.
 
We wensen alle betrokken vrijwilligers in Zenica heel erg veel sterkte de komende tijd, we kunnen ons niet voorstellen hoe het moet zijn om daar nu als dierenliefhebber te leven.
 
Als foto niets gruwelijk, maar een plaatje waar we met heel veel trots en plezier naar kijken, maar nu ook met een zwart randje.

23-01-2017

We deden onlangs een nood oproep voor de honden in Orasje, die het enorm zwaar hebben momenteel. Helaas zijn er al 3 pups overleden door de kou. Svjetlana heeft thuis ook al veel honden, ze moet keuzes maken en dat is hartverscheurend. Pups worden over het hek gegooid, voor de poort van het asiel gedumpt of zelfs bij haar thuis neergezet. Het is veel te veel.

We zijn dan ook enorm dankbaar dat een heleboel lieve mensen een donatie deden naar aanleiding van de recente nieuwsberichten. Wat een steun, wat een verschrikkelijk fijn gevoel dat zoveel mensen begaan zijn met de honden.

Nu kan de rekening betaald worden van de bevroren waterleidingen, het extra personeel wat nodig is om de honden te verzorgen in verband met de grote hoeveelheid pups en er kan extra voer gekocht worden om de honden wat extra reserves te geven. Waanzinnig!

En om iedereen te belonen, een foto van nieuwe bewoner Tedi met een bergje pups die hem zien als een leuk speelkameraadje. Tedi is al op leeftijd en accepteert het allemaal van het kleine gespuis, een gouden hond. Lieve oude Lelica kijkt het gekronkel met lede ogen aan, ze denkt er het mijne van.

Nogmaals dank lieve donateurs.

12-01-2017

Beste lezers,
 
Met alle veranderingen die er aan zullen komen dit jaar is het verstandig om de veel gestelde vragen rond de overdracht aan WereldAsielen te beantwoorden.
 
We doen het in delen, omdat we niet op iedere vraag al antwoord hebben.
Uiteraard staat het altijd vrij vragen te stellen, in het openbaar of privé via info@hondenopvang.com
 
Hieronder vast een rijtje veel gestelde vragen:
 
========
 
Kan ik mijn donaties nog steeds naar jullie overmaken?
 
Ja, maar het kan ook naar WereldAsielen. In de loop van 2017 zullen we onze donateurs benaderen en vragen de donaties in het vervolg over te maken naar WereldAsielen. Dat geldt ook voor adoptie op afstand. De adoptanten op afstand worden zo snel mogelijk benaderd.
Donaties aan WereldAsielen welke bestemd zijn voor Orasje/Stichting Dierenopvang Bosnië kunnen worden overgemaakt naar: NL20 TRIO 0198 3427 56 ten name van WereldAsielen onder vermelding van P18 Orasje.
Voor de adoptanten op afstand is het belangrijk dat de betreffende geadopteerde hond er ook bij wordt vermeld. Maar zoals hierboven aangegeven zullen we onze adoptanten op korte termijn benaderen.
 
========
 
Sparen jullie nog DE zegels?
Jazeker, we zijn er erg mee geholpen. Nu we de samenwerking met WereldAsielen gaan versterken zullen we op evenementen staan voor WereldAsielen, en daar zullen de Douwe Egberts items gebruikt worden in cadeaupakketten, en worden ingezet als loterijprijzen.
========
 
Sparen jullie nog AirMiles?
Absoluut, ook deze gebruiken we voor de aankoop van leuke items voor op de kraam.
========
 
Zamelen jullie nog goederen in?
Niet voor onszelf, maar wel voor WereldAsielen. Zo nu en dan zal er ook wat naar Orasje worden gebracht. Dus mocht je spullen hebben, laat het ons weten.
========
 
Hebben jullie nog medische spullen nodig?
Zeker, we zijn blij met allerlei middelen tegen parasieten en andere medische spullen. Het wordt door WereldAsielen naar diverse asielen verzonden. Alle asielen worden ondersteund door een lokale dierenarts.
========
 
Zoeken jullie nog vrijwilligers?
JA! WereldAsielen is een kleine club betrokken vrijwilligers en er zijn veel meer handen nodig. Dus heb je tijd over? Dan horen we het graag. Stuur een mail naar info@hondenopvang.com of bel naar 06-46198579 voor meer informatie
====
Gaan jullie nog wel eens op een werkreis naar Bosnië?
We zullen geen sterilisatieprojecten meer organiseren in de toekomst. Incidenteel bezoek aan Orasje zal zeker plaatsvinden. Wil je een keer mee? Laat het ons weten via info@hondenopvang.com of bel naar 06-46198579 voor meer informatie
 

 

11-01-2017

Oeps, hebben wij u nog geen geweldig jaar gewenst? Nu bij deze alsnog. We hopen dat 2017 ook een jaar zal zijn waarbij we een mooie overgang maken naar WereldAsielen, waardoor we wat kunnen blijven betekenen voor de honden in Orasje.

Daarover gesproken hieronder een bericht over de huidige situatie in het asiel.

Babyboom in Orasje

Met de geboorte van een nestje in het asiel nadat een zwanger teefje over het hek was gegooid, zijn er nog een paar kleine pups bijgekomen. Zwervend door de sneeuw in het dorp, langs de weg, of gewoon gedumpt voor het asiel. De echte kleintjes zitten bij Svjetlana in huis om aan te sterken en te herstellen van evt verwondingen.

Helaas is een van de pups in het asiel overleden, de kou werkt ook niet echt mee aan een goed begin, het is hartverscheurend.

Normaal werkt de fantastische Ada op het middenveld waar voornamelijk kleine hondjes zitten, maar met zoveel honden is het echt teveel, dus ook Svjetlana werkt nu volop mee, en dat kan eigenlijk helemaal niet, want haar gezondheid is niet geweldig.

Zorgen zat dus, ook voor ons.

Mocht je een donatie willen doen, dan kan dat vanaf nu ook via WereldAsielen, waar we in de loop van het jaar helemaal naar over zullen gaan.

NL20 TRIO 0198 3427 56 ten name van WereldAsielen onder vermelding van P18.

P18 staat voor Project 18, dat is Orasje, en dan komt het helemaal goed. Alvast bedankt!

Op de foto lieve kleine Emili, die langs de weg werd gevonden en nu lekker binnen zit bij Svjetlana