Nieuws 2018

20-7-2018
Lieve mensen,
 
Vrcko is helaas overleden. We zijn ontzettend verdrietig en weten even niet wat we er van moeten zeggen.
 
Uiteraard krijgen de adoptanten op afstand spoedig bericht van ons.
10-7-2018

Afgelopen vrijdag en zaterdag bezochten Fred en Suze het asiel van Orasje. Het waren heerlijke dagen, vol knuffelen, maken van foto’s en absorberen. Fred was al 2,5 jaar niet geweest, dus die kreeg terecht even een standje.

De honden zagen er goed uit, maar de oudjes beginnen het nu echt heel zwaar te krijgen. Een van de oudjes kreeg een kans om verder te genieten in Nederland, Bucka. Zij woont nu bij Suze en Fred en geniet van alle luxe en een zorgeloos bestaan.

De zorgen in het asiel zijn groot, er is een chronisch personeelstekort en de werknemers die er nog wel zijn, zijn allemaal flink op leeftijd. Het werk is loodzwaar en begint zijn tol te eisen. De dagelijkse schoonmaak en verzorging van de huidige 136 honden blijft een klus waar de meeste mensen na een week al van omvallen. Svjetlana werkt al bijna 14 jaar in het asiel, Ada en haar man alweer 8 jaar. Ongelooflijk. Wat een bikkels.

Het adopteren op afstand is nog steeds mogelijk en zeer welkom. Daarmee worden de honden in het asiel direct ondersteund.

Een deel van de foto’s delen we met jullie. De foto’s van de adoptie op afstand honden worden uiteraard eerst naar de adoptanten verzonden.

 

26-4-2018

Helaas hebben wij verdrietig nieuws.

Lieve Rex, het kennelmaatje van Bucka(adoptie op afstandhond), is gisteren overleden. Hij was al een aantal weken ziek en we maakten ons zorgen over zijn conditie. De zorgen zijn gisteren bevestigd. Hij heeft het niet gered.

We weten dat het verdrietig is dat een hond zijn leven slijt in het asiel, maar we zijn dankbaar dat het in het asiel van Orasje is!

We wensen Svjetlana veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

20-04-2018 Bestuursmededeling met betrekking tot oplichting veiling 2014

Beste donateurs, betrokkenen, lezers en fans,

We hebben een zeer verdrietig en frustrerend bericht wat we na bijna 4 jaar uitstellen met jullie moeten delen.

4 jaar geleden vonden er in de lente ernstige overstromingen plaats in Bosnië, 2014 was een rampenjaar voor het al arme land. Zelfs het asiel in Orasje liep gevaar.

Wij ontvingen een groot aantal noodkreten en besloten er gehoor aan te geven. Maar naast de noodkreten ontvingen wij ook een prachtige hoeveelheid donaties.

Om meer fondsen te werven werd er een veiling georganiseerd door Inge Nap. Er werd ruim 3.000 euro opgehaald. Helaas kregen we de aan haar betaalde donaties niet uitbetaald. Na een tijd getracht te hebben het in den minne te regelen, voelden wij ons genoodzaakt een incassobureau in te schakelen, maar door verhuizing naar onbekende woonplaats in het buitenland was beslaglegging niet mogelijk. Het vonnis in toegewezen door de rechtbank en we staan dan ook geheel in ons recht.

Wij vinden “naming en shaming” bijzonder onprettig en hebben ons er al die tijd ver van gehouden, maar nu wij de afgelopen maanden weer geconfronteerd zijn met haar loze beloftes kunnen wij het niet langer doodzwijgen, wij weten namelijk dat wij niet de enige gedupeerden zijn en willen een signaal geven aan partijen die wellicht met haar in zee gaan. Wij hebben 4 jaar lang geprobeerd het op een ordentelijke wijze te schikken, zonder succes. Dit heeft ons heel veel tijd en geld gekost.

De schuld is inmiddels opgelopen naar 4000 euro, voor ons een ongelooflijk hoog bedrag waar we met pijn in ons hart van weten dat we het nooit meer zullen ontvangen.

Wij willen onze excuses aanbieden aan alle partijen die destijds een item of activiteit ter beschikking hebben gesteld ten gunste van de veiling. Wij weten tevens dat een aantal bieders hun item niet hebben ontvangen en wel een betaling hebben gedaan aan Inge Nap. Ook daar bieden wij onze excuses voor aan. Onze houding was helaas te naïef.

4000 euro, dat is al snel een half jaar eten voor de honden in het asiel. Wij hopen dat zij voelt wat zij heeft aangericht, want ons doet het nog iedere dag pijn.

Mocht u nog vragen hebben, dan horen wij dat graag via info@hondenopvang.com. Wij willen geen hetze voeren tegen deze dame, maar we willen de waarheid naar buiten brengen, omdat verzwijgen voor ons niet langer tot de mogelijkheden behoort. De belangen zijn te groot. Wij hopen dat u begrip kunt opbrengen voor de keuze die wij nu maken.

Met vriendelijke groet,

Suze Steenbergen-Andringa

Namens het bestuur van Stichting Dierenopvang Bosnië

10-04-2018
De twee afgelopen weekenden is er een bezoek gebracht aan Orasje in Bosnië, Project 18 van WereldAsielen. De afgelopen periode zijn er 900 panelen voor 150 hokken gemaakt en die moeten allemaal naar het asiel gebracht worden. De laatste trip gingen er maar liefst 90 panelen mee en zijn er ter plekke door Anneke, Amber en Nihad 15 mooie hokken gemaakt.
 
Er is ontzettend veel regen gevallen, samen met het smeltwater van sneeuw maakt dat het waterpeil van de rivier de Sava schrikbarend hoog. Op verschillende plekken is de rivier al buiten de oevers getreden. De complete benedenverdieping van een hotel stond onder water, en ook de weilanden om het asiel heen hadden last van grote hoeveelheden water. Gelukkig viel het in het asiel allemaal mee….. De overstromingen van 2014 zitten nog vers in ons geheugen, we blijven dan ook huiverig voor dit soort dreigingen.
 
Een groot deel van de honden in het asiel worden een dagje ouder. Dit zorgt voor meer en meer problemen bij deze honden. Vaak problemen waarbij in Nederland direct een dierenarts ingeschakeld wordt om ondersteuning te bieden. Maar als je 140 honden moet verzorgen dan is het soms keuzes maken. Bovendien is de diergeneeskunde in Bosnië niet te vergelijken met die in Nederland.
 
De grote groep senioren toont relatief gelukkig, omdat ze goede dagelijkse zorg krijgen, en uiteraard een knuffel en aandacht. Maar een paar honden lopen echt heel slecht, ze hebben last van hun lijf, eentje was echt niet fit en moest met spoed naar de dierenarts en eentje heeft een chronische wond aan haar poot. De honden die de medische zorg nu missen blijven kleven bij de vrijwilligers die recente reizen hebben gemaakt.
 
We zouden het heel erg waarderen als u misschien een kleine bijdrage kunt doen voor medische kosten, want met de toenemende zorgen en bezoekjes aan de dierenarts, is het potje voor medische zorg nu helemaal leeg. Svjetlana, de beheerster van het asiel wil graag het beste voor haar honden, maar moet ook kijken naar waar het geld aan kan worden uitgegeven. Met uw hulp kunnen we haar ondersteunen in het verzekeren van een gezond en gelukkig leven voor de honden in het asiel.
 
Een eventuele donatie kan worden overgemaakt op NL20 TRIO 0198 3427 56 ten name van WereldAsielen onder vermelding van Project 18.
28-03-2018
Let op!
 
per 1 april is onze postbus in Wormerveer gesloten.
 
Ons nieuwe postadres is:
 
Stichting WereldAsielen • tav project 18 • Postbus 8040 • 1180 LA Amstelveen
01-03-2018 Nieuwsbrief/mededelingen

Beste lezers,

Een tussentijdse korte brief namens het bestuur van Stichting Dierenopvang Bosnië

Onze postbus in Wormerveer is opgezegd, vanaf nu kan post bestemd voor zaken rond SDB, de inzameling van de diverse zaken, spaarzegels en andere informatie worden verstuurd via de postbus van WereldAsielen. De gegevens zijn: Stichting WereldAsielen • Postbus 8040 • 1180 LA Amstelveen. Eventueel kunt u vermelden dat het bedoeld is voor SDB, of ter attentie van Suze Steenbergen. Dan komt het zeker goed terecht.

In december is de overdracht naar WereldAsielen van de financiële zaken afgerond. Incasso’s lopen via de rekening van WereldAsielen en alle donaties voor Orasje kunnen worden overgemaakt naar de rekening van WereldAsielen: NL20 TRIO 0198 3427 56 tnv WereldAsielen onder vermelding van Project 18 (en evt de naam van uw adoptie op afstandhond wanneer van toepassing). Ingrid van de Berg is projectmedewerker binnen WereldAsielen voor Orasje, en dus kunnen wij onze steun voortzetten. Een aantal vrijwilligers is meeverhuisd en zet de taken ten behoeve van het asiel voort.

Er zitten nu 140 honden in het asiel, de toestroom blijft een probleem. Wij herplaatsen zelf niet meer, maar er zijn een aantal kleine partijen die hulp bieden. Dat vinden wij geweldig, omdat het asiel geen enkele andere hulp heeft vanuit het buitenland. Vooral de grote hoeveelheid pups en gewonde honden heeft de afgelopen maanden een enorme impact gehad. Het potje voor medische kosten is helemaal op, en dus zijn donaties zeer welkom.

Op dit moment worden de hokken vervangen, er is een grote inzameling geweest en de hokken worden als bouwpakket voorbereid. Wanneer vrijwilligers naar het asiel gaan om spullen te brengen gaan er iedere keer een stapel hokken mee. We hopen zo in de loop van het jaar allemaal prachtige nieuwe hokken te installeren, vooral dankzij de inspanningen van Guido van Dieten en alle vrijwilligers die hebben geholpen met de voorbereiding en de assemblage ter plekke.

De adoptie op afstand honden worden langzamerhand wat ouder. We maken ons zorgen, maar kunnen helaas weinig voor ze doen wanneer het honden betreft die moeilijk zullen functioneren in een land als Nederland. Wij houden onze adoptanten en lezers uiteraard op de hoogte.
Afgelopen december is adoptie op afstandhond Belko naar Nederland gekomen, zijn fysieke toestand was zorgelijk en de medische ondersteuning in het asiel is nihil. Hij kreeg de kans bij te komen in de warme woonkamer van Dierencentrum Friesland en heeft, nadat hij sterker werd, een geweldig nieuw huis gevonden. We hebben een kort filmpje van zijn avontuur: https://youtu.be/QSEv0WOE7M0

De definitieve afwikkeling van Stichting Dierenopvang Bosnië staat gepland op 1 mei 2018. Wij zouden het heel erg waarderen als u uw donatie verplaatst naar de rekening van WereldAsielen. Op die manier kunnen wij het asiel in Orasje blijven steunen, dat verdienen ze dubbel en dwars.

Wanneer u vragen en/of opmerkingen heeft kunt u ons uiteraard altijd benaderen via mail: info@hondenopvang.com

Met vriendelijke groet,
Het bestuur van Stichting Dierenopvang Bosnië

29-01-2018 Bezoek aan het asiel
Afgelopen dagen is een grote groep vrijwilligers op reis geweest naar het asiel van Orasje. De eerste lading hondenhokken zijn afgeleverd en er is ontzettend veel geknuffeld.
 
De burgemeester is weer bezocht en er is gekeken naar wat er allemaal nodig is in het asiel.
 
Het was maar een korte reis, dus uiteraard geen uitgebreide verslagen, maar wat de reizigers wel zagen waren zeer goed verzorgde honden, een keurig net asiel, alles op orde en onder controle.
 
Een aantal honden mankeren wel van alles, en dat is zorgelijk, want er is nagenoeg geen medische zorg. En we kunnen onmogelijk iedere oude zieke hond helpen, vaak ook omdat het honden zijn die zich niet zo snel meer aanpassen. Frustrerend!
 
De adoptanten op afstand ontvangen zsm een update van “hun” hond 🙂
 
Dank aan iedereen die de moeite nam af te reizen naar Bosnië en te helpen bij het opzetten van de hokken, het brengen van al het voer, dekens etc. Geweldig dat er zoveel betrokkenheid is.
 
Op de foto Cura en Leptiric, zij genieten al van hun nieuwe luxe hondenhokken.
15-01-2018 Een verzoek aan al onze donateurs!
 
Wij zouden het geweldig fijn vinden als onze donateurs ons werk blijven steunen, want we bouwen onze activiteiten misschien wel af als SDB, maar gaan verder onder WereldAsielen.
 
We zien nog veel overschrijvingen binnen komen op de rekening van SDB, uiteraard heel welkom, maar uiteindelijk wordt de rekening afgewikkeld en kunnen donaties alleen nog worden overgemaakt naar WereldAsielen. Dus des te eerder geregeld, des te beter 🙂
 
Overmaken kan naar NL20 TRIO 0198 3427 56 tnv WereldAsielen onder vermelding van Project 18 en evt de betreffende hond(en) op afstand.
 
Heel erg bedankt voor de genomen moeite, ook namens de honden in het asiel.