Een zomerse dag uit het leven van Svjetlana

20150813_tripverslag orasje svjetlana

04.00 uur

De wekker gaat. De honden moet thuis verzorgd worden en er moet worden gekookt voor de zieke honden en de pups. Svjetlana maakt iedere dag een brij van brood, vlees, pasta, bouillon en restjes. Het gaat erin als koek bij de kleintjes en ze worden allemaal beresterk.

Vijftien honden zitten er nu in Svjetlana’s huis. Een aantal slapen ’s nachts binnen. De rest heeft een geweldig verblijf in de tuin met lekkere dekens en een binnenruimte. De honden die thuis zitten, mankeren iets. Ze zijn te jong en kwetsbaar voor het asiel of hebben een extra sociaal zetje nodig om wat meer te wennen aan mensen. Svjetlana zorgt voor ze alsof het haar eigen honden zijn en dat zijn ze eigenlijk ook allemaal. Vier van de vijftien wonen permanent bij haar, dat zijn inmiddels haar eigen honden.

05.00 uur

Svjetlana probeert een rondje facebook te doen. Ze deelt wat petities en links maar ze vindt het moeilijk om met de computer te werken. Soms helpt een kennis met het plaatsen van wat foto’s maar ze komt kennis te kort. Ze vindt het lastig om belangrijke zaken goed te plaatsen of om hulp te vragen. Ze ziet foto’s voorbij komen van de Nederlandse vrijwilligers; foto’s van ‘haar’ honden en daar geniet ze van!

Ze eet wat en drinkt een kop koffie. Het is steeds zwaarder om op te starten. Haar lijf werkt niet mee na de vele jaren zware arbeid. Maar ze moet; voor de honden.

06.00 uur

Svjetlana stapt op haar fiets en doet een rondje door het dorp. De mensen beginnen langzaam wakker te worden en zo ook de honden. Aan sommige hekjes hangt een plastic zakje met brood voor de honden in het asiel. Svjetlana pakt de zakjes en doet ze in haar fietsmand. In het mandje zit ook een zak brokken voor de zwerfhonden die ze op haar route tegenkomt. Ze geeft ze wat brokjes en kijkt of alles in orde is met ze. Van een aantal controleert ze oude wonden of hechtingen. Ze onthoudt voor welke honden ze straks terug moet met de auto om ze op te halen of om hun wonden te ontsmetten. Iedere dag dezelfde routine, maar steeds met verschillende uitkomsten.

07.30 uur

Het eten dat in grote pannen op het gas heeft staan borrelen, is klaar. Ada en Nihad komen helpen. Het voer gaat in speciale emmers om het verdelen makkelijker te maken. De emmers worden gevuld en in de auto gezet, samen met zakken brokken uit de schuur van Svjetlana. De auto houdt het waarschijnlijk niet lang meer. Hij rijdt nu al zeven jaar voor de honden in Orasje en het is inmiddels een oud beestje. Dus elke dag zeggen ze een schietgebedje.

Ada is de belangrijkste verzorgster van het asiel. De honden zijn dolblij als ze haar zien. Ada geeft ze allemaal een knuffel. Ook nieuwe verzorgster Mara arriveert bij het huis om mee te rijden naar het asiel.

De hondjes bij Svjetlana thuis krijgen allemaal een bekertje uit de pan. Ze smullen ervan en weten ook dat Svjetlana nu van huis gaat. Dus als hun buikjes vol zitten met de lekkere broodpap, gaan ze in hun mandjes liggen.

Nihad stapt in de auto. Svjetlana gaat naast hem zitten en Ada en Mara kruipen achterin de bak van de caddy. Samen rijden ze naar het asiel.

20150813_tripverslag orasje ada en nihad

Ada en Nihad, een geweldig stel

08.00 uur

De auto rijdt vanaf de weg de oprit op. De honden in het asiel hebben het direct door en starten een luid blafconcert. De auto betekent namelijk voer, loslopen en knuffels!

Svjetlana stapt uit en doet het hek van het slot. De emmers en zakken voer worden het asiel binnen getild. De nieuwe hondjes in de sluis zijn blij want ze krijgen als eerste een knuffel.

Iedere dag is de aankomst in het asiel weer spannend. Er wordt wel eens ingebroken. Soms zijn er ‘s nachts honden gedumpt. Of er is een hond overleden, waar verschillende oorzaken voor kunnen zijn.. Dus iedere dag stapt Svjetlana met lood in haar schoenen het asiel binnen. Staat de deur van de container open? Zo ja, dan is hij leeggeroofd. Daarna gaat haar blik naar de keuken en de opslag. Dicht is goed nieuws. Ze loopt een ronde door het asiel, en de dagelijkse routine wordt opgestart.

Emmers water, bezems, schoonmaakspullen… Alles wordt klaargezet om de hokken flink schoon te boenen.

De eerste groep honden wordt losgelaten op hun uitloopveld. Op die manier zijn de kennels vrij voor de schoonmaak. Hoopjes worden opgeveegd, vloeren geborsteld met water, dekens uitgeklopt en water bijgevuld. Svjetlana is streng en niet snel tevreden. De vaste verzorgers weten heel goed wat er van hun verwacht wordt; de honden moeten er spik en span bij zitten.

De pups krijgen hun eerste maaltijd. Een emmer wordt zorgvuldig verdeeld. Ook de honden die aan de magere kant zijn krijgen een schep uit een emmer. Svjetlana hoopt ze daarmee een duwtje in een gezondere richting te geven.

10.30 uur

Koffiepauze. Even zitten de verzorgers samen met de loslopende honden. Ze praten bij over hun leven, de honden, plannen en zaken die ze bezighouden. Het huidige team heeft een hechte band. Vooral Ada en Svjetlana kunnen het goed vinden. Het zijn beide hele sterke vrouwen, dol op de dieren. Svjetlana koestert Ada, want het is nog nooit zo goed gegaan met de angstige honden. Ze ontdooien door de liefde en de aandacht van Ada.

Het begint al warm te worden, het is al 25 graden. Het hondenzwembad is kapot en dus worden er plastic manden gevuld met koel water. De honden die los lopen nemen een duikje.

20150813_tripverslag orasje pootjebaden

11.00 uur

Svjetlana gaat samen met Nihad naar de dierenarts. Er moeten bij een aantal honden medische checks worden verricht. Er zijn er een aantal gesteriliseerd en een paar honden hebben wonden opgelopen toen ze werden gedumpt bij het asiel. De honden gaan in de benches in de auto en na een rit van 30 minuten komen ze aan bij de vaste dierenarts.

12.30 uur

Svjetlana komt weer terug van de dierenarts. De honden worden naar hun verblijf teruggebracht. De andere honden vinden het allemaal maar vreemd. Het is dan ook van groot belang dat de honden eerst naar hun kennel gaan voor ze weer onder de anderen komen. Eerst maar even rust in de tent.

Er wordt niet geluncht. Er is niet zoveel tijd en het wordt te warm. Inmiddels loopt de temperatuur tegen de 30 graden, dus er moet haast gemaakt worden. De stekende zon werkt duizelingwekkend bij het poepruimen van de velden.

De honden hebben een kortere loslooptijd omdat de hitte teveel is voor ze. De schaduw van de kennels is nu beter voor ze. De honden vinden het niet leuk maar Svjetlana weet dat als ze langer los zijn, ze het veel te warm krijgen.

De hokken worden allemaal schoongemaakt. De pups worden nog eens flink geknuffeld en de honden waar iets mee is, krijgen een extra check.

14.30 uur

De laatste honden worden hun hok ingelokt met een lekker stuk brood. Daarna starten de verzorgers de voerronde. Zorgvuldig worden de bakken gevuld, in het hok gezet en wordt er goed gekeken of de kennelmaatjes allemaal hun eigen maaltijd krijgen. Als er een onderling relletje ontstaat, worden ze gesplitst tijdens het eten.

15.30 uur

De honden hebben allemaal gegeten. Nog eenmaal lopen ze de kennels langs om eventuele ontlasting vast weg te halen want anders zitten ze daar een hele nacht in.

De container, keuken en opslag gaan op slot. De pups krijgen hun extra maaltijd en de spullen worden allemaal keurig opgeruimd.

16.00 uur

De honden blijven vanaf nu in hun kennel. De warmte maakt hen èn de medewerkers moe. Svjetlana, Mara, Ada en Nihad stappen in de auto en rijden naar huis.

Thuis wacht de administratie, de honden in huis en het huishouden. Er moeten nog boodschappen gedaan worden en er is mail.

17.30 uur

Svjetlana eet en drinkt wat in de tuin, samen met de honden. Ze zijn blij dat ze er weer is.

Bedtijd. Svjetlana is doodop. Met de tv aan stort ze in slaap op de bank. De bovenverdieping wordt nauwelijks nog gebruikt, de slaapkamer al helemaal niet meer. In de winter is het zonde het hele huis te verwarmen en bovendien doet het grote bed haar te veel herinneren aan haar overleden echtgenoot Yusuf. De pijn en het verdriet is nog te veel aanwezig. De bank is veilig, samen met de honden…

20150813_tripverslag orasje cvetic